Bedrijven met een bijzonder verhaal – deel 2

Bedrijven met een bijzonder verhaal_Club van 25_Brenda van Dijk

In deze blogserie portretteer ik ondernemers met een bijzonder verhaal. Wat zij met elkaar gemeen hebben, is dat ze vol overtuiging een product of dienst leveren waar ze zelf heilig in geloven. Hierdoor slagen zij erin om klanten aan zich te binden en van hun zakelijke avontuur een succes te maken.

In deel 2 vertelt Brenda van Dijk over haar bedrijf Club van 25.

Brenda van Dijk van Club van 25

Natuurlijke verbinder & conceptdenker

Een ongedwongen zakelijke sfeer waar elke ondernemer zich welkom voelt en kan groeien. Dat is waar Brenda van Dijk zelf naar op zoek is als ze in 2008 haar eigen bedrijf start en intensief gaat netwerken. Ze wordt lid van verschillende netwerkclubs en ziet al snel waarom ze daar niet vindt wat ze nodig heeft. De old boys van het internationale zakelijke netwerk zijn vooral op elkaar gericht en zien haar als jonge vrouwelijke ondernemer niet staan, terwijl het gros van de dames van haar vrouwennetwerk coach is. En dan is er nog het event waar deelnemers alleen lijken te komen om visitekaartjes uit te wisselen en verder niets. Dat zijn alvast drie punten die beter kunnen: de sfeer, de diversiteit en de kwaliteit van het netwerk.

Gastvrij

Met haar achtergrond in het hotelmanagement is gastvrijheid aanbieden haar tweede natuur. Tijdens een stage bij het Zaanse hotel Sans Pareil ervaart Brenda als 17-jarige hoe gelukkig ze wordt als haar gasten zich thuis voelen. Ooit wil zij zelf ook zo’n gezellig kleinschalig hotel beginnen, maar eerst gaat ze ervaring opdoen in de hotelbranche. Hoe jong ze ook is, al na een paar jaar in loondienst begint het te kriebelen. Als werknemer kan ze haar ei niet kwijt, omdat ze zelf haar koers wil kunnen bepalen. Haar droom om te gaan ondernemen is sterker geworden, maar heeft inmiddels wel een andere vorm gekregen. Zo gebeurt het dat zij op 25-jarige leeftijd haar eigen bedrijf Brevent inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Bedrijven met een bijzonder verhaal_Club van 25_Brevent

Brevent

Kansen pakken

Brenda is als starter al een ondernemer die haar kansen pakt zodra ze die ziet. Voor haar als organisator van evenementen begint haar zakelijke succes met een mooie locatie. Dus als ze de kans krijgt om twee dagen per week een molen aan de Zaanse Schans af te huren, doet ze dat. In die molen organiseert ze high teas. Dat loopt algauw zo goed dat ze doorpakt en een expositieruimte gaat huren waar een mooie theekoepel bijzit. Dan komt het pand vrij waar ze zich definitief zal vestigen, een voormalige nachtclub gelegen aan de Dam in het centrum van Brenda’s woonplaats Zaandam. Na een periode waarin het pand volledig gerenoveerd wordt, is Brevent als volwaardige evenementenlocatie een feit. Mensen uit de Zaanstreek en ver daarbuiten komen bij haar hun verjaardag, bruiloft of bedrijfsfeest vieren.

Bedrijven met een bijzonder verhaal_Club van 25_XXL-dag

Jaarlijkse XXL-dag

Netwerkconcept

Als Brenda in 2012 vanuit haar netwerk de vraag krijgt of zij geen netwerkevents kan organiseren, vallen alle puzzelstukjes op hun plek. Brevent is bij uitstek geschikt als locatie voor zakelijke bijeenkomsten en Brenda heeft bij andere clubs al gezien wat er beter kan. In een nacht tijd bedenkt ze de Club van 25. Haar concept is even simpel als innovatief: ze laat alles draaien om het getal 25 en combineert een aantal sterke punten van andere netwerken. Zo moet de uiteindelijke groep bestaan uit 25 mensen uit 25 verschillende branches die 25 keer per jaar samenkomen. Met als doel elkaar goed te leren kennen, met elkaar mee te denken en elkaars bedrijf te laten groeien.

Iedereen is welkom

Brenda had niet verwacht dat haar idee meteen zou aanslaan. Van de dertien ondernemers uit verschillende branches die ze in september 2012 uitnodigt, worden er negen meteen na de eerste bijeenkomst lid van haar Zaanse Club. En dat niet alleen, al snel wordt ze gebeld door een Haagse ondernemer die ook in zijn stad een Club van 25 wil starten. Zo gaat het balletje rollen. Zowel via haar netwerk als via Facebook wordt ze benaderd door mensen die coördinator willen worden van een eigen club. Onder het motto ‘iedereen is welkom’ nodigt ze die mensen altijd eerst uit voor een gesprek en een bezoek bij haar in Zaandam of op een andere locatie, zodat ze kunnen ervaren hoe de sfeer is.

Bedrijven met een bijzonder verhaal_Club van 25_Netwerkdiner

Jaarlijkse landelijke netwerkdiner

Ontspannen ondernemen

Brenda gunt elke club zijn eigen aanpak, maar staat ook altijd klaar om mee te denken en mensen met elkaar in contact te brengen. Zij en de andere coördinatoren komen regelmatig samen om ervaringen uit te wisselen. Van haar leden krijgt ze regelmatig te horen hoe bijzonder de sfeer is binnen de Club. Mensen voelen zich er thuis en beëindigen hun lidmaatschap alleen als ze het zakelijk te druk krijgen of als er privé redenen zijn om een stap terug te doen. De Club is in korte tijd dan ook enorm gegroeid; de 13e club is in aantocht en het ledenbestand telt ongeveer 175 leden. Ondanks deze explosieve groei gelooft Brenda in geleidelijke uitbreiding. Haar ambitie is dat er in 2018 (uiteraard) 25 clubs zijn, verspreid door heel Nederland. Zelf staat ze er ontspannen in: af en toe zijn er coördinatoren of clubs die stoppen en dat is helemaal niet erg. Er komen altijd weer nieuwe mensen bij, met een frisse blik en uit nieuwe branches. Zo blijf je als club in beweging.

Coördinator of lid worden?

Wil jij coördinator of lid worden van de Club van 25? Neem gerust een kijkje op de landelijke website. Voor meer informatie kun je telefonisch (075-7729311) of per mail contact opnemen met Brenda van Dijk.

Leave a Reply