Bedrijven met een bijzonder verhaal – deel 3

Bedrijven met een bijzonder verhaal_Stemkunst

In deze blogserie portretteer ik ondernemers met een bijzonder verhaal. Wat zij met elkaar gemeen hebben, is dat ze vol overtuiging een product of dienst leveren waar ze zelf heilig in geloven. Hierdoor slagen zij erin om klanten aan zich te binden en van hun zakelijke avontuur een succes te maken.

In deel 3 vertelt Liselotte Hambeukers over haar bedrijf Stemkunst.

Liselotte Hambeukers van Stemkunst

Specialist professioneel stemgebruik

Met het afronden van haar studie solozang klassiek aan het conservatorium, voegt logopediste Liselotte Hambeukers in 2004 de factor kunst toe aan haar medische kennis van de stem. Dit tweede afstuderen luidt de start in van haar bedrijf Stemkunst. Ze werkt vanuit haar beide specialismen en krijgt al snel mooie grote opdrachten. In 2007, een jaar na de geboorte van haar eerste kind, merkt ze dat het fysiek onmogelijk is om naast het moederschap topprestaties te blijven leveren als concertzangeres. Hoe moeilijk die beslissing haar ook valt, ze besluit te stoppen met zingen en zich volledig te focussen op haar werk als stemtherapeut en stemtrainer.

Fascinatie voor de stem

Al op jonge leeftijd raakt Liselotte gefascineerd door de stem. Haar familie woont verspreid door heel Nederland, waardoor haar ooms en tantes allemaal een andere tongval hebben. Als kind kan ze daar op verjaardagen gebiologeerd naar luisteren en doet ze de accenten na die ze hoort. Zo ontdekt ze dat de stem een prachtig instrument is dat te bespelen valt en waar je dus zelf invloed op kan uitoefenen. Dit vindt ze zo leuk dat ze haar stem bewust gebruikt als ze een verhaal voorleest of een spreekbeurt houdt. Haar fascinatie voor stem en presentatie valt op. Op de middelbare school wordt zij als lid van de leerlingenraad gevraagd om vanaf een balkon een leraar toe te spreken die een jubileum viert. Daar ervaart ze dat het podium de plek is waar je letterlijk en figuurlijk je stem kunt laten horen.

Zangstem

Als Liselotte op haar 16e met een vriendin meegaat naar zangles, is de docent meteen onder de indruk van haar stemgeluid. Hierop neemt ze zelf ook les. Regelmatig krijgt ze van haar docent te horen dat ze iets moet met haar zangstem. Haar ouders zien echter meer brood in de studie logopedie dan in een kunstopleiding. Ze legt het advies van de zanglerares naast zich neer en start na de middelbare school met de opleiding logopedie. Toch blijft het kriebelen. Hoewel ze na haar studie logopedie vooral de humor inziet van een toekomstdroom als klassiek zangeres, meldt ze zich alsnog aan bij het Maastrichtse conservatorium. Tijdens het toelatingsexamen ziet ze de gordijnen van het podium dramatisch wapperen, maar zelf staat ze totaal ontspannen te zingen. Er hangt voor haar op dat moment niets van af. Een paar weken later valt er een dikke envelop op haar deurmat. Ze weet meteen dat ze aangenomen is.

Stemspecialist op het podium

Naast haar studie aan het conservatorium werkt Liselotte als vervangend logopediste in België en Nederland. Later, in 2008 en 2009, doet ze een traineeship aan de toneelacademie, waar ze aansluitend in 2010 gaat lesgeven. Daarnaast spreekt ze regelmatig voor groepen, spreekt ze voice-overs in en presenteert ze grote evenementen. Ze wordt zich steeds meer bewust van de raakvlakken tussen de vakgebieden logopedie, zang en toneel en benadert het gebruik van de stem vanuit haar kennis vanuit die verschillende disciplines. Zo krijgt haar unieke niche langzaam maar zeker vorm. Ze combineert inzichten uit de podiumkunsten met medische stemtherapieën om zo snelle resultaten te kunnen boeken met de mensen die bij haar komen.

Zakelijk stemtrainer

Tijdens haar trainingen voor de zakelijke markt merkt Liselotte dat haar kracht bij die doelgroep ligt. Als zakelijk stemtrainer helpt ze mensen uit het bedrijfsleven met hun stem, spraak en presentatie. Doel van haar trainingen is dat haar opdrachtgevers nog beter kunnen doen waar ze goed in zijn. Ze begeleidt klanten zo nodig eerst op de inhoud van hun verhaal. Zodra die inhoud de juiste structuur heeft, kom je als spreker namelijk meteen al beter over. Een goedlopend verhaal is niet alleen beter over te brengen, maar is ook een voorwaarde om je stemgebruik te kunnen optimaliseren. Dit betekent dat Liselotte zowel inhoudelijk als technisch goed moet luisteren naar degene die voor haar staat. Werken met de stem is voor haar dan ook kunst en kunde. Het is niet alleen maar doen en ook niet alleen maar denken, het is zoeken naar balans tussen beide. Daarom laat ze denkers vaak dóen en doeners juist dénken.

Autoriteit

Mensen die de stemtrainingen van Stemkunst volgen, gaan inzien dat het publiek van jou als spreker verwacht dat je ‘er staat’. Doe je dat goed, dan word je automatisch als autoriteit gezien. Gaat het echter níet goed, dan ontstaat er plaatsvervangende schaamte bij de mensen die naar je luisteren. Daarom maakt Liselotte haar klanten ervan bewust dat ze een (denkbeeldig) podium betreden zodra ze hun mond opendoen, zelfs tijdens een vergadering of verkoopgesprek. Wie niet naar die situatie handelt, laat kansen liggen. Maar met het juiste stemgebruik is het podium van jou, dat is de kunst.

Wil jij meer uit je stem halen?

Wil jij werken aan je stem, spraak en presentatie? Neem gerust een kijkje op de website van Stemkunst. Voor meer informatie kun je telefonisch (+31(0)613749576) of per mail contact opnemen met Liselotte.

Leave a Reply