Bedrijven met een bijzonder verhaal – deel 1

Bedrijven met een bijzonder verhaal

In deze blogserie portretteer ik ondernemers met een bijzonder verhaal. Wat zij met elkaar gemeen hebben, is dat ze vol overtuiging een product of dienst leveren waar ze zelf heilig in geloven. Hierdoor slagen zij erin om klanten aan zich te binden en van hun zakelijke avontuur een succes te maken.

In deel 1 vertelt Cilia de Cock over haar bedrijf Cichi Dining Experience.

Dineren in stijl

De uitnodigende sfeer van Cichi

Het idee voor Cichi ontstaat ruim tien jaar geleden in Congo. Cilia de Cock houdt ervan haar eigen weg te gaan. Dankzij die karaktereigenschap heeft ze veel van de wereld gezien en op bijzondere plekken gewerkt. Zo zit ze die bewuste dag in 2005 op de veranda bij haar man, die op dat moment in Congo werkt voor Artsen zonder Grenzen. Cilia is vanuit haar eigen werkplek in Benin naar hem toe gevlogen. In de tropische hitte en met het getjirp van krekels op de achtergrond mijmert ze over haar toekomst. Een toekomst waar aardewerk, vakmanschap en internationale handel in voorkomen. Hoe precies, weet ze nog niet. Ze moet denken aan het Chinese woord ‘chi’, dat vrij vertaald zoiets betekent als je eigen weg gaan. Cilia en Chi wordt Cichi. Later dat jaar legt ze in Nederland alvast haar bedrijfsnaam vast.

Bedrijven met een bijzonder verhaal

Bijzondere tafels

Kijkjes in de zakelijke keuken

Als vrouw van deze tijd, opgegroeid in een ideologisch gezin is Cilia gewend dromen te hebben en na te denken over hoe ze die kan realiseren. Haar nieuwsgierigheid naar de financiële uitwerking van dromen voert haar na haar studie sociologie naar de internationale zakenwereld. Daar raakt ze gefascineerd door de financiële kant van het ondernemerschap. Ze ontwikkelt zich tot financieel specialist binnen een bank en werkt vervolgens in West-Afrika als adviseur van het bedrijfsleven. Ze ontmoet talloze ondernemers en leert van de kijkjes in de keuken van bedrijven die ze daardoor krijgt.

Verbinding tussen daar en hier

Cilia ervaart gastvrijheid in verschillende culturen en merkt hoe belangrijk tijd en aandacht zijn voor persoonlijke en zakelijke relaties. Samen eten is vaak het moment om zaken te bespreken of hoogtepunten te vieren. Aardewerk en servies blijven op de achtergrond steeds weer terugkomen in haar blikveld. Ze ziet handgemaakte serviezen van lokale producenten, prachtige borden die stuk voor stuk een uniek verhaal vertellen, over de vakmensen die het servies gemaakt hebben en de cultuur van het land waar het op tafel komt. Het zijn serviezen die een verbinding leggen tussen daar en hier.

Vakwerk en design

Gaandeweg krijgt Cilia’s zakelijke droom Cichi steeds meer vorm. Na een terugkeer in de bankenwereld is haar behoefte om zelf te gaan ondernemen sterker geworden. Ze volgt haar hart en besluit haar eigen bedrijf te starten. Vanuit haar passie voor serviezen en styling wil ze bijzondere tafels creëren en vakwerk en design op tafel zetten. Cilia begint haar eigen serviescollectie aan te leggen. Wat ooit begon als idee op een veranda in Congo is nu haar eigen onderneming.

Bedrijven met een bijzonder verhaal

Steelite Craft Blue

Intensieve samenwerking

In 2015 ontstaat een intensieve samenwerking met Wendy Welvaars koken op locatie. Wendy geeft met haar interesse in bijzondere serviezen een impuls aan Cichi, waardoor Cilia besluit te investeren in haar eerste complete servies, Craft Blue van het merk Steelite. Vanaf dat moment neemt het aantal nieuwe klanten snel toe en groeit haar collectie. Cichi gaat een partnership aan met Servé Verhuurservice, die de operationele en logistieke kant van de verhuur voor zijn rekening neemt. Cilia kan zich nu focussen op styling, uitbreiding van de serviescollectie en de verdere groei van haar bedrijf.

Out of the box

Cichi brengt graag consumententrends op het gebied van servies en aankleding naar de horecamarkt. Cilia laat zich inspireren door de nieuwste ontwikkelingen in retail en horeca en doet daarnaast veel ideeën op tijdens haar bezoeken aan internationale beurzen. Dat zie je terug in haar out of the box stijl, waarin ze natuurlijke en klassieke elementen combineert met modern design. Wie als gast de smaakvolle sfeer van Cichi proeft, voelt zich welkom. Dat is het gevoel waar Cilia het voor doet.

Geef jij binnenkort een bijzonder diner?
Wil jij een van de serviezen uit Cichi’s collectie huren? Neem gerust een kijkje op de website van Cichi. Voor meer informatie kun je telefonisch (+31 (0) 611042928) of per mail contact opnemen.

Leave a Reply