Ambient Literature: een blik in de toekomst van storytelling

By 23 August 2016Storytelling, Verhalen
Storytelling_Ambient Literature

Stel je eens voor. Je loopt door de stad, luistert en kijkt om je heen, helemaal verdiept in het verhaal dat je aan het lezen bent. En terwijl je leest, verdiept het verhaal zich op zijn beurt ook in jou. Het reageert op jouw aanwezigheid in de omgeving waar het zich afspeelt, waardoor de manier waarop jij het verhaal tot je neemt zich buiten jou verplaatst en zo je fantasiewereld vier dimensies geeft.

Regels van de lezerservaring

Dat is waar het waanzinnig interessante Britse onderzoeksproject Ambient Literature van schrijver en designer Tom Abba en zijn team om draait. In samenwerking met drie Britse schrijvers verschijnen er locatie-based literaire werken die laten zien hoe de regels van de lezerservaring met behulp van technologie geherdefinieerd kunnen worden.

Spelen met data

Als kritisch volger van de ontwikkelingen op het gebied van Big Data vind ik dit een van de sympathiekere voorbeelden van hoe er met de data van mensen gespeeld kan worden. Sympathiek omdat de lezer van ambient literature er altijd bewust voor kiest om zijn data te delen en nog sympathieker omdat hij er zelf meteen iets moois voor terug krijgt: een literaire ervaring die een brug vormt tussen de lezer en het verhaal.

Succes

Dat het aanbieden van deze vorm van literatuur sympathiek is, is leuk. Nog leuker is dat het weleens dé manier zou kunnen zijn om mensen die zeggen niet van lezen te houden toch aan het lezen te krijgen. Los van het feit dat technologie vaak een enorme aantrekkingskracht heeft op mensen, maakt ambient literature van het geschreven woord namelijk ook een spannende visuele en auditieve ervaring. En dat maakt het in potentie een succes van ongekende proporties.

Books in Browsers

Maar voor enthousiaste lezers als ik (die van de papieren generatie, welteverstaan) valt of staat het succes natuurlijk met de verhalen zelf. Daar is op dit moment verder nog weinig concreets over bekend, behalve dat de werken op 4 november 2016 worden gepresenteerd tijdens Books in Browsers in San Francisco. Nog even afwachten dus. Gelukkig ligt er nog een hele stapel ongelezen boeken geduldig op me te wachten.

Ben jij ook zo benieuwd wat ons met Ambient Literature te wachten staat? Laat het me weten, dan kunnen we samen toeleven naar de lancering in november (bijvoorbeeld via WhatsApp).

Leave a Reply