Speel, ontdek en droom als een 10-jarige

By 30 December 2015Communicatie
Spelend werken

De dag dat je 10 werd. Weet jij nog hoe dat voelde? Eindelijk 10 jaar oud zijn.
Wat mij vooral is bijgebleven is dat mijn vader tegen me zei dat ik nu mijn eerste kruisje had. Geen idee waar dat kruisje precies voor stond (inmiddels wel natuurlijk :), maar het voelde fantastisch. Nu hoorde ik bij de grotere kinderen, niet meer bij de kleintjes.

Genieten van waar je mee bezig bent

Nu is het bijna 30 jaar later. 2016 is het jaar waarin ik mijn vierde kruisje krijg. Een jaar waarin ik ongetwijfeld regelmatig zal terugverlangen naar jeugdiger jaren. Toen het leven nog vrij overzichtelijk was en je intens kon genieten van waar je op dat moment mee bezig was. Tot papa of mama je eraan herinnerde dat er zoiets als tijd bestond, bijvoorbeeld door je vanaf beneden aan de trap aan tafel te roepen. Ik geef mezelf graag alle ruimte voor dat soort opspelende nostalgische gevoelens. Heerlijk om daar af en toe in te zwelgen, zeker zo rond de jaarwisseling. Er is weer bijna een jaar voorbij.

Doe alsof je 10 bent

En er staat een nieuw jaar voor de deur. Laat het een jaar zijn waarin we onszelf alle ruimte geven om te spelen, te ontdekken en te dromen. Als waren we weer even 10 met z’n allen. Ik hoor sommigen nu denken: doe normaal, doe lekker zelf alsof je 10 bent! Het opmerkelijke is dat we het bij een kind niet gek vinden dat het vastloopt als het niet mag spelen, maar volwassenen lijken we dat vaak te ontkennen. Dan moeten we opeens ‘sterk’ zijn en vooral ‘normaal’ doen (whatever that may be). En dat terwijl werken en spelen elkaar op een positieve manier kunnen versterken. Ook als volwassene presteer je beter als je ‘spelend’ werkt.

Eén simpele vraag

Dat spelend werken kun je letterlijk opvatten, zoals gebeurt bij business strategies als gamification, waarbij gaming wordt ingezet als middel om de werknemerstevredenheid te vergroten en zo meer zakelijk succes te behalen. Maar je kunt ook invulling aan geven aan het fenomeen spelend werken op een manier die wat dichter bij jezelf ligt. Spelen door contact te maken, oprecht plezier te hebben, grenzen te verleggen en zo een creatief proces op gang te brengen. Over die manier van spelen vertelt Robyn Stratton-Berkessel tijdens haar inspirerende TED-talk. Zij bewijst dat één simpele vraag een vorm van creativiteit, openheid en samenhorigheidsgevoel kan opwekken die we ook tijdens het spelen ervaren.

Wat ga jij in 2016 doen?

Of beter: wat is het leukste dat jij komend jaar gaat doen? Dát is spelend geformuleerd. Doe mee en geef je creativiteit een boost door te spelen, ontdekken en dromen als een 10-jarige met zijn vrienden.

Ik wens iedereen een creatief 2016!

Leave a Reply