TAALchecklist

De taal van jouw bedrijf: de 7 belangrijkste criteria

Spreek jij de taal van jouw bedrijf? Check de TAALchecklist!

Een hinderlijke stijlbreuk doet altijd afbreuk aan je geloofwaardigheid als ondernemer. Daarom doe je er verstandig aan goed na te denken over wat jouw unieke taal is. Om je hierbij op weg te helpen, geef ik je hieronder de 7 belangrijkste criteria die de taal van jouw bedrijf beïnvloeden:

1. Vakgebied

Communiceer je op een manier die recht doet aan jouw kennis, ervaring en expertise?

Deze vraag is het vertrekpunt voor het vinden van jouw unieke taal. Je vakgebied is bepalend voor zowel de vorm (huisstijl) als de inhoud (product of dienst) van je zakelijke verhaal.

2. Doelgroep

Spreek jij de taal van jouw doelgroep? Begrijpt je doelgroep waarom ze specifiek bij jou moeten zijn? En klinkt dat door in de taal van jouw bedrijf?

Dit is een van de grootste hindernissen voor ondernemers om te overwinnen. Jij bent namelijk niet je klant. Je zult je goed in je doelgroep moeten verdiepen en jezelf kritische vragen stellen. Komt de boodschap goed over? Hoe zorg ik ervoor dat mijn doelgroep zich aangesproken voelt en in beweging komt? Kortom, hoe komen we op dezelfde golflengte te zitten?

3. Persona

Wie is je ideale klant? Een man of een vrouw? Jong of al wat ouder? Hoogopgeleid of niet? Welke waarden delen jullie?

Als je de taal van je bedrijf ontwikkelt vanuit een specifiek persona, zal je automatisch al stappen in zijn of haar richting zetten. Je kruipt dan als het ware in de huid van die persoon. Hierdoor wordt het makkelijker om afstand te nemen en je onderneming door de ogen van je ideale klant te bekijken.

4. Product/dienst

Waar heeft je ideale klant behoefte aan? Welk probleem kan je voor hem of haar oplossen?

Het antwoord op deze vragen moet doorklinken in alle uitingen van jouw bedrijfscommunicatie. Het vormt de kern van jouw bedrijfsactiviteiten, datgene waaraan je onderneming zijn bestaansrecht ontleent.

5. Tekst

Welke informatie wil je klant lezen? Hoe schrijf je die informatie zo pakkend mogelijk op in de taal van je bedrijf? Hoe kan je tekst als middel inzetten om je doelgroep te bereiken?

Je teksten vormen een essentieel onderdeel van je zakelijke verhaal, niet in de laatste plaats omdat ze letterlijk in jouw taal zijn geschreven. Zo zien je lezers dat tenminste. Ga daarom voor jezelf na of je teksten ook echt in de taal van jouw bedrijf zijn geschreven. Is dat niet het geval (bijvoorbeeld omdat je teksten een stijlbreuk vormen met je de rest van je verhaal), wees je er dan van bewust dat je daarmee impliciet zegt dat jij maar wat doet en je onderneming niet erg serieus neemt.

6. Beeld

Hoe vat je de taal van jouw bedrijf in beeldmateriaal dat de juiste positieve associaties oproept?

Ook voor het visuele aspect van de taal van jouw bedrijf geldt: beeld kan je verhaal maken of breken. Net als tekst moet beeld gezien worden als middel om je doelgroep te bereiken. Voor veel bedrijven lijkt het beeldmateriaal echter een doel op zich, alsof er gedacht wordt: een paar mooie plaatsjes moeten genoeg zijn.

7. Jijzelf

Hoe geef je een persoonlijke touch aan het geheel?

Natuurlijk is het van belang dat de taal van jouw bedrijf past bij wie jij bent. Daarom is het van belang dat je bij de keuzes die je op grond van de taalchecklist maakt, luistert naar je gut feeling. Je intuïtie. Jij voelt als geen ander of iets wel of niet past bij de taal van jouw bedrijf.