De ideale tekstschrijver: zo vind je hem (m/v)

By 3 december 2015Uncategorized
De ideale tekstschrijver

De ideale tekstschrijver: wie is dat? Het is een vraag in de categorie: wat is jouw ideale man of vrouw? Het antwoord is voor iedereen anders. De een zoekt een zorgzame levenspartner, de ander een vrijgevochten minnaar, en weer een ander iets daartussenin.

De ideale tekstschrijver

Maar hoewel iedereen wel een beeld heeft van de ideale man of vrouw, heeft niet iedereen helder voor ogen wie de ideale tekstschrijver is. Sterker nog, wat je regelmatig hoort is: ‘Wat maakt het nou uit wie mijn teksten schrijft?’

Doel van je tekst

Dat maakt wel degelijk wat uit. Het is om te beginnen afhankelijk van welk doel je tekst dient. Het schrijven van een wervende tekst vereist andere kwaliteiten dan het schrijven van bijvoorbeeld een informerende tekst. Daarom zou ik in het eerste geval met een goede copywriter in zee gaan. En in het tweede geval zou ik in principe kiezen voor een schrijver met een journalistieke achtergrond. Een goede copywriter kan namelijk op een originele en overtuigende manier een merkverhaal neerzetten, terwijl een goede journalistiek schrijver zo neutraal mogelijk een verhaal vertelt op basis van de feiten. Waar de copywriter zich als een acteur inleeft in je verhaal en doelgroep, gaat de journalistiek schrijver vooral onderzoekend en analyserend te werk. Zo heeft iedere tekstschrijver zijn eigen specifieke vaardigheden.

Belangrijkste gereedschap

De ideale tekstschrijver heeft niet alleen specialistische kwaliteiten, maar beheerst ook zijn moedertaal tot in de finesses. Taal is je belangrijkste gereedschap als tekstschrijver. Wie niet goed raad weet met dat prachtige instrument zou zich geen tekstschrijver mogen noemen. Je kennis van grammatica en spelling vormen de basis van je creatieve vermogen. Als het je aan die kennis ontbreekt, is de kans groot dat je teksten met rafelranden levert. En dat doet afbreuk aan je eigen geloofwaardigheid én die van je opdrachtgevers, hoe leuk je teksten ook zijn. Met je woordenschat en je kennis van register, stijlvormen en je eigen taalgebied zet je als schrijver de toon en kun je je teksten leven inblazen en zo je lezer meenemen in het verhaal. Een goede tekstschrijver weet bijvoorbeeld dat vaktermen niet zonder meer thuishoren in een tekst voor een breed publiek. En dat je een jonge doelgroep niet aanspreekt in de vet saaie u-vorm.

Jouw succes

Als de ideale tekstschrijver al bestaat, is het iemand die doorvraagt voor hij (m/v) een opdracht aanneemt. In dat opzicht lijkt hij op de ideale man of vrouw: die zegt pas volmondig ‘ja’ tegen je als hij zeker weet dat een leven met hem bijdraagt aan jouw geluk. De ideale tekstschrijver kent zijn eigen kwaliteiten en zegt daarom pas volmondig ‘ja’ tegen jou als opdrachtgever als hij zeker weet dat hij met zijn werk kan bijdragen aan jouw succes.

Leave a Reply