Wat maakt een goed prentenboek goed?

By 9 oktober 2015Uncategorized
Blog_kinderboekenweek

Het is weer kinderboekenweek en bij ons thuis betekent dat: feest! De kinderen krijgen een nieuw boek cadeau, we halen een stapel boeken bij de bieb en verder is het vooral: lezen en voorgelezen worden. Zo gaat het al sinds hun eerste levensjaar. Mijn dochter was nog geen twee maanden oud toen ik – blij dat we weer eens de stad in gingen – alvast de dikke bundel met Jip en Janneke-verhalen kocht. Een beetje te vroeg nog, ik weet het, maar dan hadden we die klassieker vast op haar boekenplankje staan.

In die eerste jaren hebben we een mooie verzameling prentenboeken aangelegd. Ik heb een persoonlijke top 5 samengesteld van boekjes die zo goed zijn dat we ze stukgelezen hebben. Alles klopt aan deze toppers. Waar hem dat in zit? Wat al deze boeken gemeen hebben, is naast een sterk verhaal en prachtige illustraties dat ze de fantasie van het kind prikkelen en hem of haar uitnodigen om mee te doen.

5. Naar de dierentuin met Fien en Milo van Pauline Oud
Het plezier dat mijn kinderen hadden als we nummer 5 lazen, zat hem vooral in de kleine hints in de tekst en de tekeningen. Het voorlezen van dit boek is een soort speurtocht die het kind stimuleert om zelf na te denken en zo de wereld te ontdekken. Als voorlezer is het hartstikke gaaf om te zien dat je kindje de vragen op een gegeven moment zelf kan beantwoorden; je ziet zijn zelfvertrouwen groeien.

4. Kikker en Eend van Max Velthuijs
Het voorlezen van dit mooie boekje over vriendschap heeft ons de eerste anderhalf jaar enorm geholpen als slaapritueeltje. Het verhaal is kort, speels, heel positief en eindigt met een lieve slaapscène. Dat zijn precies de ingrediënten die je kindje nodig heeft om rustig te worden en te kunnen ontspannen. Een boekje om voor te lezen met een fluisterzachte stem.

3. Heb jij misschien mijn kat gezien? van Eric Carle
Je moet wel een beetje van katten houden zijn om dit boekje op de plank van je kids te zetten. Zelf zijn we uitgesproken kattenliefhebbers en onze kinderen mede dankzij dit leesspel ook. Eindeloos hebben we de jonge hoofdpersoon geholpen zijn kat terug te vinden, ze kregen er geen genoeg van. De uitschuifpagina’s waren natuurlijk het leukst, maar met name onze zoon vond het geweldig om te ontdekken dat alle katachtigen familie zijn van onze eigen brave huiskat.

2. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth/Wolf Erlbruch
Dit boek lezen we nog steeds af en toe. Of de kinderen lezen het zelf, zo leuk vinden ze het. Poep-en-plashumor is een tijdloze bron van vermaak, maar in dit verhaal komt die humor in elk detail terug. Die woeste mol met die drol op z’n kop, die poepuitdrukking in de ogen van de dieren die hij onderweg tegenkomt, de rake manier waarop de dierenpoep beschreven wordt en hoe de mol uiteindelijk wraak neemt.

1. Klipperdeklop van Nicola Smee
De Nederlandse versie van dit boek is een ijzersterke vertaling van J.H. Gever. Het verhaal is met enorm veel liefde en aandacht geschreven en getekend en vraagt om een voorlezer die er met evenveel liefde en aandacht in opgaat samen met zijn kinderen. Wie dat doet, zal zien dat zijn kinderen het uitgillen van plezier.

Kortom, minstens zo belangrijk als het boek zelf zijn de manier waarop het wordt voorgelezen en hoe vaak dat gebeurt. Een jong kind dat leert dat lezen leuk is, groeit op als geboren lezer.

Wat zijn jouw favoriete kinderboeken? En waarom vinden jij en je kinderen juist deze boeken zo goed? Ik vind het hartstikke leuk als je me dat laat weten.

Leave a Reply